Jak wybrać menu na wesele?
Na udane i niezapomniane wesel składa się wiele czynników, a jednym z nich jest wyśmienite jedzenie. Wybór optymalnego menu weselnego może być wyzwaniem, dlatego wyjaśniamy, co warto wziąć pod uwagę podczas ustalania dań.
Na co zwrócić uwagę podczas wyboru weselnego menu?
Podstawą udanego wesela jest odpowiednia ilość jedzenia oraz duży wybór dający gościom możliwość sięgnięcia po ulubione smaki. Absolutnie niedopuszczalne jest, aby jedzenia mogło zabraknąć, chociaż nie warto także przesadzać, by po weselu nie zostało dużo resztek. Na stołach w sali weselnej powinny znaleźć się potrawy mięsne, ale również ryby, opcje wegetariańskie i wegańskie, by najeść się do syta mogły również osoby będące na różnych dietach. Dobrze jest skonsultować się z zaproszonymi i dopytać o ewentualne alergie i nietolerancje i uwzględnić to podczas wyboru potraw, a każdy gość z pewnością to doceni. Podstawowym błędem jest kierowanie się przez parę młodą tylko własnym gustem.
Polska kuchnia najczęstszym wyborem podczas wesela
Nie da się ukryć, że wesela większości z nas kojarzą się z tradycyjnym polskim jedzeniem, zresztą dużej liczbie osób najbardziej one smakują. Aby nieco urozmaicić takie menu, można postarać się podać je w niestandardowy sposób. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by uwzględnić także dania bardziej egzotyczne, np. azjatyckie, które również są bardzo lubiane przez wiele osób. Na weselu zazwyczaj podaje się od 5 do 7 dań ciepłych uzupełnianych zimną płytą, deserami i owocami. Osobną kwestią jest oczywiście tort weselny. Kolejność i tempo wydawania posiłków ustalane jest wcześniej z parą młodą i zależy od godziny rozpoczęcia imprezy i spodziewanej długości jej trwania. Osobno dobiera się menu na poprawiny, chociaż pojawią się wtedy także niektóre dania z dnia poprzedniego.
- Szczegóły